ODYSSEY

Bilde av verket “Tyres” (til venstre) og nærbilde av “Odyssey” (til høyre)


Denne utstillingen består av to verk: Odyssey fra 2017 og Tyres fra 2016.

Verket Odyssey ble laget som en reaksjon på det den kinesiske kunstneren Ai Weiwei hadde opplevd under sitt opphold blant flyktninger på Lesbos i Hellas. Han kom nært inn på livet til tusenvis av mennesker som levde i stor usikkerhet under uverdige livsvilkår.

Odyssey består av store tapeter som har vært vist på både vegger og gulv i forskjellige museer. Tapetet viser bilder som beskriver seks tematikker: krig, krigens ruiner, flyktningenes reiser, overfarten over havet, flyktningeleirene samt demonstrasjoner og protester. De lange bilderekkene er inspirert av både gresk vasemaleri og egyptisk gravmaleri. Vi kan også se spor av mesopotamisk kunst. Den historiske forankringen viser at mennesker på vandring ikke er noe nytt fenomen. Trådene trekkes tilbake til både Det gamle testamentet og gresk mytologi. Skildringene ligner tegneserier, og som betraktere trekkes vi inn i fortellingene som gjentas på ulike måter. Antikkens Hellas var i antikken kjent som demokratiets vugge. Ai Weiwei viser oss tragedien som er blitt en del av dagens Hellas.

Verket Tyres er plassert på gulvet. Det består av 12 gjengivelser av livbøyer laget av marmor i forskjellige farger. Livbøyene ligner de som skylles opp på strendene etter at båter fullastet med flyktninger har forlist på havet. Begge verkene er kjøpt inn av Astrup Fearnley Museet og gjengis med museets og kunstnerens tillatelse.

Medlemmer av Kunst i Skolen kan logge seg inn og se nærbilder av verket og få tilgang til lærerveiledning og elevoppgaver. Ikke medlem? Klikk her!

  

Les mer om kunstneren

Klikk her for Lærerveiledningen