AI WEIWEI

Foto: AP Photo/Dan Balilty
https://www.timesofisrael.com/resisting-boycott-calls-to-have-voice-heard-ai-weiwei-unveils-jerusalem-exhibit/

Ai Weiwei ble født 28. august 1957 i Beijing, Kina. Faren var en kjent poet som ble kritisert under kulturrevolusjonen, og sendt til en arbeidsleir på landsbygda. Da Ai Weiwei var fem år gammel vendte familien tilbake til Beijing, og i 1978 begynte han på filmskolen der. I 1981 dro Ai Weiwei til USA og var blant de første studentene som fikk lov til å reise utenlands for å studere.

I New York ble han kjent med kunstnere som Alen Ginsberg, Andy Warhol og Marcel Duchamp og arbeidet med performancekunst og readymades. Han gjorde seg spesielt bemerket da han knuste en 2000 år gammel urne og dokumenterte det hele med en fotoserie. I 1993 returnerte han til Beijing
og gikk i gang med sitt kunstneriske prosjekt. Han åpnet etterhvert eget atelier og etablerte i 2003 arkitektkontoret Fake Design. Samme år ble han kunstnerisk konsulent da de sveitsiske arkitektene Herzog & de Meuron fikk oppdraget med å utforme olympiastadionet i Beijing, kjent under navnet «Fugleredet».

Hans kunst har variert mellom vakre og følsomme uttrykk til klare og fryktløse politiske manifestasjoner. Som aktivist har han alltid satt søkelyset på enkeltmenneskets rettigheter. Gjentatte ganger har han blitt trakassert av de kinesiske myndighetene og holdt fanget uten dom. Han har vært fengslet og også blitt fratatt pass og muligheten til å reise ut av landet.

I 2015 fikk han Amnesty-prisen sammen med visesangeren Joan Baez. Ai Wewei fikk den for sitt eksepsjonelle lederskap i kampen for menneskerettigheter gjennom sitt liv og virke.

Aktuelle lenker:
http://www.aiweiwei.com
https://no.wikipedia.org/wiki/Ai_Weiwei
https://en.wikipedia.org/wiki/Ai_Weiwei

Odyssey Digital Utstilling